
En weer een stukje over
“De Hel” van de Zuiderdijk.

Er is al veel geschreven over de Zuiderdijk. Motorrijders maken graag gebruik van de dijk. Door de gemeente Drechterland was er een motorverbod ingesteld voor de zaterdag en zondag. Door de Motorrijders Actie Groep (MAG) is daar bezwaar tegen gemaakt. Uiteindelijk stond de MAG bij de Raad van State in Den Haag om afschaffing van dit verbod te bepleiten. En dat met succes. Dus sinds juni 2024 mogen wij ook in de weekenden weer over de dijk rijden. We hebben dat samen met de MAG gevierd met een feestelijke heropeningsrit. En dat is best een mooi dijkje om te rijden. Veel bochten en een prachtig uitzicht over het water en aan de andere kant de polder. Deze dijk is echt te mooi om alleen voor motorrijders af te sluiten. Maar de eerlijkheid gebied wel om te vertellen dat de dijk heel erg smal is en dat er juist in de weekenden heel veel gebruik van gemaakt wordt. Alles kom je er tegen, auto’s motoren, fietsers en wielrenners, wandelaars, brommers, scooters. Dus dat de gemeente er iets mee moet dat snappen we wel. In de komende tijd worden de aanwonenden en
andere belanghebbenden hierover geraadpleegd en zal er waarschijnlijk een nieuw besluit genomen worden.
Maar er zijn mensen die daar niet op kunnen wachten. Wij konden dat lezen in het Noord-Hollands Dagblad van zaterdag 19 april. Door twee bewoners is bij de Raad van State beroep ingesteld tegen het intrekken van motorverbod. En net als eerder baseren zij zich op gevoelens, aannames en veronderstellingen. En dat terwijl de gemeente Drechterland juist een onderzoek had uit laten voeren naar geluidsoverlast en verkeerstellingen heeft gehouden om zo objectief vast te kunnen stellen of er een probleem is. Door de MAG is op het beroep van deze 2 bewoners gereageerd. Door de MAG wordt gesteld dat uit het geluidsonderzoek blijkt dat er geen objectieve en doorslaggevende feiten zijn die de herinvoering van een motorverbod rechtvaardigen. De beweringen dat er met snelheden van 100-150 km per uur wordt gereden over de dijk berust niet op metingen of feiten, maar is een gevoel van deze bezwaarmakers en daardoor niet relevant.

Ook is er geen sprake van ongevallencijfers die een afsluiting van de Zuiderdijk voor motorfietsen kunnen rechtvaardigen. Uit informatie van de Politie, Eenheid Noord-Holland, blijkt dat zich in de periode van 1 juni 2012 tot 1 juni 2020 zevenenzestig verkeersincidenten hebben voorgedaan, waarvan slechts in negentien gevallen een motor bij het ongeval betrokken was. Bovendien betrof het in slechts twee gevallen een aanrijding tussen een motor en een fietser of wandelaar.
Tijdens de pilotperiode van het motorverbod waren er vijf verkeersincidenten, waarbij geen enkel ongeval door een motorrijder werd veroorzaakt. De ongevallenregistratie van de gemeente Drechterland (januari-oktober 2024) meldt 13 ongevallen. In 2 gevallen is een motor uit de bocht gevlogen.
Daar waren geen andere verkeersdeelnemers bij betrokken. 4 keer is een auto uit de bocht gevlogen of van de dijk geraakt, ook hierbij zijn geen andere verkeersdeelnemers betrokken geweest.

In 3 gevallen was er een ongeval tussen een auto en een fietser. 2 x een voertuig van de dijk/in het water (blijkbaar is niet bekend wat voor voertuig dat was). En dan is er ook nog een grasmaaier van de dijk geraakt. Deze cijfers ondersteunen geenszins de noodzaak tot een motorverbod.
Hoewel eiseressen beweren dat er meer dan 115 meldingen in het motorseizoen van 2024 gedaan zijn en er structureel geluidsoverlast is van vaak in groepen rijdende motorfietsen laten de cijfers een genuanceerder beeld zien. Hierbij de feiten op een rijtje:
• Bij de in 2020 ten behoeve van de afsluiting uitgevoerde enquête werden 898 adressen aangeschreven. Dat zijn dus de adressen waar overlast ervaren zou kunnen worden.
• Ondanks oproepen aan bewoners om tijdens de door de Raad van State verplichte en door de gemeente Drechterland uitgevoerde meldingenregistratie in het motorseizoen van 2024 zoveel mogelijk klachten te melden, kwamen er van slechts 39 adressen meldingen binnen. Dat is 4,3% van de indertijd geënquêteerde adressen.
• Van die 39 adressen kwamen in de zes motorseizoenmaanden in totaal 112 overlastmeldingen binnen. Ruim zestig procent van die meldingen kwam van slechts vier adressen. Eén adres was zelfs goed voor 38 meldingen.
• Bij de in 2024 geregistreerde meldingen waren er slechts vijf die over grote groepen gingen, ofwel minder dan één melding per maand. Dit ondanks de genoemde oproep nog altijd beperkte aantal klachten, voornamelijk afkomstig van een zeer beperkt aantal melders, kan naar de mening van de MAG geen objectieve basis vormen voor een ingrijpende maatregel als de genoemde
wegafsluiting.
In het artikel in het Noord-Hollands Dagblad van zaterdag 19 april staat “Motorrijders, snelle auto’s en toeterend verkeer resulteren met mooi weer in een zonnige hel”. Dan denk je dat er heel wat aan de hand is. Maar als je dan op de website www.zuiderdijkmotorvrij.nl de filmpjes bekijkt over dat ellendige weekend zie en hoor je wat motoren rijden. En ja, je hoort ze ook langs de filmer gaan, maar dat is logisch als je in de berm staat. Meestal zijn het ook normale motorgeluiden die je hoort. Bij de opnames die vanaf een vlonder gemaakt zijn wordt vermeld dat het geluid niet goed is. Maar als je de filmpjes bekijkt denk je dat die mensen helemaal geen overlast van geluid kunnen ervaren, je hoort vrijwel niets.
Hoewel de alliantie, de actiegroep en de werkgroep roepen dat ze niet tegen motoren zijn, doet de naam van de website anders vermoeden. Ook de opmerking dat als de gemeente de Zuiderdijk niet afsluit voor gemotoriseerd verkeer of geen andere directe maatregelen neemt, bewoners zelf gaan ingrijpen getuigd niet van enige empathie en lijkt meer op een oproep tot anarchie dan bereidheid tot overleg met de gemeente en andere belanghebbenden - alsook de M.A.G. en onze motorclub - om te komen tot een voor zoveel mogelijk mensen werkbare oplossing gebaseerd op gedegen onderzoek en metingen in plaats van op gevoelens en vastgeroeste opvattingen. En als het je echt teveel wordt, je hoeft er niet te blijven wonen. Er zijn veel andere plekken te vinden waar je je ongenoegen kan uiten.
En daar sluiten wij ons als Motorclub West-Friesland bij aan.
Tjitze van Rijssel, voorzitter